Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: La Rentrée

Door: | september 4, 2020

Als francofiel vind ik dit een heerlijke term, die in Nederland eigenlijk niet zo wordt gebruikt, maar des te meer een groot begrip in Frankrijk. La Rentrée is in Frankrijk een soort van grote nationale gong die aan het einde van de zomer wordt geluid waarmee aangegeven wordt dat het gehele school- en bedrijfsleven weer volledig opgepakt gaat worden.

Afgelopen week kwam ook het Nederlandse bedrijfsleven weer op gang met de afsluiting van de laatste schoolvakanties. Na een prachtige zomervakantie in het mooie Frankrijk pakte ik ook de draad weer op. Op de eerste zonovergoten werkdag kwam ook onze incentive branche bij elkaar op het mooie en gastvrije terras van Huis ter Duin. Heel fijn om alle branchecollega’s weer te zien en te spreken! Natuurlijk was ik ook benieuwd om de geluiden en daarmee de ontwikkelingen uit de branche aan te horen. Hoe zonnig het decor ook was, des te donkerder waren helaas de reflecties. De ondernemers uit de incentive branche zijn doorgaans hele positief gestemde mensen, maar helaas konden zij de realiteit ook niet mooier maken dat dat deze op dit moment is.

Lange termijn

De sterk fluctuerende reisadviezen die Buitenlandse Zaken afgeeft dragen ook niet bij om een lange termijn advies naar onze markt af te geven wat leidt tot nog meer uit- en afstel gedrag in de opdrachten. Geen klant wil 3 dagen op reis om vervolgens daarna 10 dagen in quarantaine te moeten. Dagelijks lees ik in diverse media verschillende percentages en prognoses in diverse branches, maar de reisbranche lijkt met de CBS cijfers van  afgelopen week de kroon te spannen. Min 90 tot zelfs – 100 %. Deze percentages zijn in de Covid perikelen klip en klaar verklaarbaar, maar uiterst funest voor onze branche. Een groot deel van onze branche heeft vorige week dan ook op het Malieveld gestaan om deel te nemen aan de sympathieke en symbolische actie ‘CODEROOD’ om de noodsituatie in de mice branche in politiek Den Haag te benadrukken. De actie omvatte een mooie menselijke uitbeelding hoe onze branche als een complete keten in elkaar is gestort.

Voorzichtig

Vooruitkijkend zijn de perspectieven ook nog niet optimistisch gestemd. Opdrachtgevers geven aan dat zij een voorzichtige vorm van aantrekken in Q2 verwachten, onder voorbehoud dan weer van de ontwikkelingen van een vaccin. Maar ook zij kunnen begrijpelijkerwijs geen enkele garantie geven. En mochten de opdrachten weer langzaam oppakken dan zal het ook nog wel even duren voordat zij op het ‘oude’ niveau zijn. Vele realisten in de branche nemen Q3 2021 al voorzichtig in de mond…

Noodgedwongen zijn inmiddels grote en impactvolle reorganisaties voor- en achter de schermen in volle gang. Veel bedrijven gaan in een ‘winterstand’ en beraden zich op een onzekere- en onvoorspelbare toekomst. Noodgedwongen ontslagen tot 80 % van het personeelsbestand kwamen mij ten ore. De corona ontwikkelingen worden langzamerhand keihard uitgedrukt in percentages die bij velen emoties van ongeloof en nog veel meer opwekken.

Talentvol

Veel energieke en talentvolle mensen die werkzaam zijn in de mice branche zoeken, begrijpelijk, hun toekomst noodgedwongen ergens anders. Zoals de schattingen er nu naar uitzien dreigen 51.000 mensen hun baan te verliezen als gevolg van de coronacrisis. Niet uit te drukken in een percentage maar hoe schrijnend is het dat zoveel talent en ervaring de branche langzaam via de achterdeur verlaat.

Laten we heel hard hopen dat er snel weer prachtige live communicatie events en reizen georganiseerd kunnen worden en ook onze branche haar grote “Rentrée” ten volste kan beleven. En dat moment mag wat mij betreft op ieder moment en graag zo snel mogelijk plaatsvinden.

Deel dit artikel