Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column Marije Breuker: ‘Ga terug naar start’

Door: | juni 2, 2020

Een zeer gewaardeerde opdrachtgever stuurde mij de motiverende woorden ‘En onthoud…alles wat je niet kapot maakt, maakt je sterker!’  Een clichématige levenswijsheid, maar ik houd hem dicht me. Als ondernemer en als mens ga ik niet kapot, dus ik word sterker. Een soort Descartes 3.0

De verzekeraar waar ik in de vorige blog over schreef lijkt ook deze week struisvogelpolitiek toe te passen.  Ik vrees dat het aankomt op een juridische procedure, die overigens al in voorbereiding is. Helaas een complexe route omdat we hier te maken hebben met internationaal recht. Met vlagen vervloek ik de gang van zaken maar het helpt zo weinig. Het onvermogen om wat te kunnen betekenen voor mijn eigen klant is en blijft een grote brok frustratie.

Mijn gezonde volwassene roept me terug ‘Pick your battle’ en wat je niet meer kan beïnvloeden even laten gaan en teruggaan naar je zijn. Lastig voor mij als ondernemer, maar adem in en adem uit. Krachten sparen. Ik verleg de focus naar de scenario’s van aankomende maanden als ondernemer in mijn bedrijf. De Chinese astrologie had begin 2020 voor ons allemaal echt een mooi jaar in petto: ‘Het is een dynamisch jaar, waarbij vooral nieuwe relaties, fijne ontmoetingen, gezellige bijeenkomsten en succesvolle ondernemingen centraal staan’.  De Chinese wijsheden maakten helaas plaats voor heel wat anders uit het land van de rijzende zon maar dynamisch werd het wel…

Ik vrees dat mijn bedrijfsomzet dit gehele jaar blijft steken. Geen events in het buitenland meer. Heel zwaar weer dus. Niets geen rijzende zon. Ik werk nu eenmaal een branche die als een van de laatste weer zal opstarten en dan is onze niche nog ergens achter in de karavaan. Geen TOZO, geen partner. Ondanks fors interen op het eigen vermogen zijn er (vooralsnog) geen financiële zorgen. Ook ergens een trots gevoel.  Met goede ondernemersjaren achter de rug is er de bekende buffer. Net als in de vorige crisis zal die wel compleet verdampen en ook dan vergaat de wereld niet.

Hoe ga ik om met onzekerheden in deze tijd? Ik herinner mij het gevoel toen ik als kind de verkeerde kaart bij een potje Monopoly trok ‘Ga terug naar ‘start’, u ontvangt geen 200 gulden’. Gigantisch balen op het moment, maar strijdlustige karaktertrekken ontpoppen zich uit mijn onderbewustzijn.  Mooi om te voelen. Ik probeer de onrust ook niet te veel toe te laten. Het levert zo niets op.  Het is wat het is en doorgaan.

Op zoek naar nieuwe punten in de toekomst en ik houd mezelf ook tegen het daglicht. Zestien ondernemers- en levensjaren verder.  Is mijn onderneming passend meegegaan met de tijd, met de klanten en met de technologische ontwikkelingen? Belangrijker nog, waar liggen mijn huidige behoeften? Ik zal een nieuwe vorm van ondernemerschap moeten creëren in een nieuw landschap met een enorme heimwee naar normaal, want ik ben ondertussen zo klaar met dat ‘nieuwe normaal’.  Ik wil weer mensen ontmoeten, mensen samenbrengen. Geen zooms en teams meer. Lekker de wereld weer in.

Ik denk deze week na over scenario’s aan de horizon. Wat is er mogelijk en wat is er onmogelijk geworden in mijn branche? Wat betekenen deze uitkomsten voor mijn bedrijfsvoering? Veranderen de voorkeuren voor altijd of zijn ze van tijdelijke aard? Zullen de risico’s anders gewogen gaan worden door de klanten? Gaat men meer betalen voor het indekken van de risico’s of is een scherpe prijs nog een belangrijke pijler? Wordt de wetgeving aangepast?  Ik heb genoeg tijd om aan mijn bedrijfsstrategie te werken, mijn bedrijf leniger te maken, ontdekken aan welke knoppen ik moet gaan draaien en aan welke juist niet. Iedere gebeurtenis heeft ook zo zijn schoonheid, iets van waardering en alles gebeurt met een reden. Ondanks langer dan gewenst,  besef ik me dat deze fase tijdelijk en onoverkomelijk is. Ik ga op zoek naar de positieve- en uitdagende aspecten en een ding weet ik zeker, ik ga de empathische woorden van mijn opdrachtgever verzilveren en ik kom hier sterker uit! Stiekem hopend dat de Chinese astrologie nog uitkomt dit jaar.

Op verzoek van MICE & Business Travel houdt Marije Breuker, oprichter van Motivation Travel een wekelijks dagboek bij over haar ervaringen tijdens de coronacrisis. Dit is deel 2.

 

Deel dit artikel