Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column Marije Breuker: ‘Kleine lichtpuntjes’

Door: | juni 12, 2020

Sinds begin deze maand is een aantal maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in vele landen versoepeld, kleine lichtpuntjes waar ik heel blij mee ben! Van diverse bestemmingen ontvang ik grafieken vol met data wat wél en niet kan in ons vakgebied uitgezet op een tijdlijn.

Maar hoe interpreteer ik de data zolang het virus nog niet onder controle is? Ik moet deze grafieken vermengen met het inlevingsvermogen en de emoties van de diverse stakeholders in een project. Veel overleg dus op verschillende niveaus. De directie kan een reis wel aandurven, maar in hoeverre kan zij een medewerker verplichten om in een groep te reizen? Komt er een tweede golf na de zomervakantie? Wie kan garanderen dat er in het najaar geen mondkapjes meer verplicht zijn? Zeg nou eerlijk, een event met mondkapjes gaat totaal het initiële doel van de reisbeleving voorbij.
Welke financiële impact heeft deze periode op het budget van de klant? Kortom vele af- en overwegingen en inschattingen worden gemaakt en eigenlijk komen ze allemaal op hetzelfde neer. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. En zo werden afgelopen week mijn twee laatste mooie boekingen van dit jaar on hold gezet. Hoezeer ik het ook allemaal begrijp en volg, toch doet het pijn.

Deze week kreeg ik ook eindelijk antwoord op een brandende vraag (15 april!) aan onze staatssecretaris van EZK over de huidige regelgeving die ondernemen in de reisbranche eigenlijk onmogelijk maakt. De ratio ‘high risk, low income’ schiet te ver door. Ik zal het betoog niet te theoretisch maken, maar bottom line valt het op dat desbetreffende ambtenaren totaal géén idee hebben hoe onze (niche) branche operationeel in elkaar steekt. Frustrerend dat zij dan wel onze regels en wetten in het werkveld bepalen.

Toezichthouder ACM kopt de bal al niet veel beter in. Zelfde laken een pak. Ook daar blijkt bij navraag dat men géén idee heeft hoe de incentive wereld in elkaar steekt. Dus de regels en wetten die gelden zijn niet getoetst aan ons werkveld. Mijn handen jeuken. En ik vind dit ook heel zorgelijk en het geeft een ongerust gevoel.  Er zal wel niet snel verandering in komen, want voordat deze overheidsapparaten in beweging komen, laat staan iets fundamenteels gaan veranderen zijn we tijden verder. Heel veel verder. En laten we die tijd nou net niet hebben. Gelukkig is onze branchevereniging hard aan het lobbyen om een meer ondernemersvriendelijk perspectief te creëren.

De incentive branche is niet alleen vanwege de uitvoerende projecten een mooie branche, maar ook vanwege de sfeer die er hangt. Ja, er is concurrentie, hoort erbij, maar de markt kent en respecteert elkaar. Want samen bouwen we aan het imago, de kwaliteit en de toekomst van ons werkveld. Sinds de Corona serieuze vormen en vooral impact begon te krijgen, zijn vele ondernemers in deze branche spontaan verenigd in een MICE COLLECTIVE. Hoe gaaf is dat?

Samen optrekken, ervaringen delen, onafhankelijk, een luisterend oor bieden en elkaar van adviezen voorzien en elkaar motiveren.  Het voelt bijna als familie. We zitten als ondernemers allemaal met dezelfde issues, emoties en uitdagingen. We begrijpen elkaar als geen ander en die ruimte is heel fijn. Deze week hebben we na weken zoomen ons eerste ‘live’ event gehad. (ja, binnen het nieuwe normaal) Omdat we letterlijk allemaal in hetzelfde schuitje zitten, zijn we metaforisch ook lekker gaan varen. Het was echt heerlijk om de bekende en een paar nieuwe gezichten te zien. Deze boot had ik niet willen missen. We waren het er allemaal over eens. Het zijn uitzonderlijke en uitdagende tijden, maar met allemaal, stuk voor stuk mooie bedrijven onder ons, gaan we hopelijk snel terugkomen als de opdrachtgevers en bestemmingen er klaar voor zijn.  Wij zijn er nu al klaar voor en hebben er zin in!

Op verzoek van MICE & Business Travel houdt Marije Breuker, oprichter van Motivation Travel een wekelijks dagboek bij over haar ervaringen tijdens de coronacrisis. Dit is deel 3.

Deel dit artikel