Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Overpromise and overdeliver

Door: | juli 9, 2018

De inspectiereis. Kunt toch niet zonder? Hoewel…….  Heel wat opdrachtgevers willen er geen tijd voor vrij maken of geen geld aan besteden. Denken al snel dat het onder het kopje ‘snoepreis’  geschaard gaat worden. Dat de baas of de opdrachtgever zomaar lekker even twee dagen lekker naar het buitenland mag. Wij als professionals weten wel beter en kunnen bij de opdrachtgever aangeven dat het een kwestie van ‘Managing Expectations’ is. Dat de opdrachtgever zelf bepaalt welk hotel het gaat worden. Dat de opdrachtgever met eigen ogen ziet welk restaurant we voor hem hebben voorgesteld. En dat de grote baas zelf natuurlijk iets af mag keuren. Hoort natuurlijk bij het spel van Calimero. Ikke is klein en zij zijn groot. De grote baas moet natuurlijk wel ‘iets’  te zeuren hebben he……..

Mercedes

Laatst mocht ik weer eens op inspectie met een opdrachtgever. Deze man wilde wel met eigen ogen eens zien wat we allemaal voor hem bedacht hadden. We hadden de agent ter plekke dan ook wel op het hart gedrukt extra goed voor de dag te komen. De Mercedes op Porto airport kon dan ook niet groter zijn en de chauffeur zijn schoenen glimden zelfs. Keurige man!  Bloemen op hotelkamers en de port was al voorgeschonken. Hoe kan het ook anders in Porto.  Rest van het programma, zowel op bootjes als in tuktuks en op de fiets……. Prima.

RvB

Totdat……… we naar het restaurant mochten. Ook daar de voltallige directie en RvB en RvC en ouders van de restauranthouder aanwezig om rode lopers uit te rollen en rozenblaadjes te strooien. Wat voelden we ons welkom en wat werd er al weer veel port geserveerd. En vino verde natuurlijk en een biertje. En een nog oudere port, want we waren immers in Porto. En toen moesten we nog gaan zitten! Ook daar aangekomen was de gastvrijheid niet van de Portugese lucht. Brood op tafel met 23 soorten olie en hoppa, ook vast het voorgerecht erbij zoals we dat met de groep gaan eten. Iets met olijven, best smakelijk allemaal.

Bijschenken

De gerant bleef lekker bijschenken en zie daar, gang 2, een visje. Een visje zoals we dat eventueel ook met de groep zouden kunnen gaan eten. Best smakelijk maar waarschijnlijk vond de chef-kok het bord iets te karig opgemaakt. Hij besloot onder het visje ongeveer 4 ons stoomgroenten te leggen en over de vis nog een klein berge kruiden ter garnering. Ik kreeg inmiddels al beetje pijn in mijn nek omdat ik mijn tafelgenoot bijna niet meer zag zitten. De berg eten werd aardig hoog.

Erger

Erger nog werd het toen het hoofdgerecht op tafel kwam. Vlees op het menu en de chef kok had er zin in gekregen na die stoomgroenten van het voorgerecht. Hij dacht: ‘Dat moet groter kunnen’. En wellicht dacht hij ook: ‘Dat moet hoger kunnen’. Dus de 4 ons stoomgroenten werden opgevoerd naar 6 ons. Welja, we moeten ze immers over de streep trekken en ze moeten wel voor ons restaurant gaan kiezen als ze met 125 man terugkomen he!! En als we dan toch dat bordje aan het opmaken zijn, waarom doen we er niet wat extra friet bij? Dus eerst 6 ons soep-en stoomgroenten, daarnaast en er deels overheen, vlees. Veel vlees (overigens allerlekkerst). Maar omdat de klant nu eenmaal nog overtuigd moest worden: Frites! Eroverheen dan maar. De lokale piepersnijers werden uit hun hol gesleurd en er kwam nog een halve kilo frites boven op al dit lekkers te liggen. Klodder mayo mocht niet ontbreken natuurlijk.

Zin

U begrijpt dat ik inmiddels een trappetje nodig had om mijn tafelgenoot nog verder te spreken. Het was allemaal erg goed bedoeld maar te zeer overdone! En weet u nu waarom we niet voor dit restaurant kozen: …. ‘De ober stonk uur in de wind naar sigaretten’. Over de zin en onzin van een inspectiereis gesproken……….

Roger Schreurs

Directeur Loco Enzo (En Proefkonijn……….)

Deze column verscheen eerder in de editie juli-augustus van MICE TRAVEL

Deel dit artikel