Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Hans Illy (86), ‘grondlegger incentives’, overleden

Hans Illy (86), ‘grondlegger incentives’, overleden

Door: | april 29, 2020

Na een kort ziekbed is Hans Illy afgelopen donderdag overleden. Hij is 86 jaar geworden. Hij overleed in het bijzijn van zijn familie.

Hans Illy begon zijn loopbaan bij de Holland West Afrika Lijn, ging aansluitend naar Lissone Lindeman in Amsterdam en is vooral bekend van zijn tijd bij De Vries & Co en later, toen De Vries & Co begin 1980 ophield te bestaan, bij GI Travel.

‘Hans is de grondlegger in Nederland van de zogenaamde ‘incentives’. Hij was zeer creatief’, zegt Marijke Vink, directeur van GI Travel, die jarenlang met hem heeft samengewerkt. ‘Hij heeft de mooiste incentives gemaakt voor allerlei soorten klanten. Tot ver na zijn pensionering is hij werkzaam geweest bij GI Travel’, aldus Vink, die herinneringen ophaalt.

Reisbureau De Vries & Co was begin jaren 60 een gerenommeerd reisbureau, met een grote zakelijke afdeling. De winkel had een afdeling scheepvaart en vakantiereizen. Hans Illy had de leiding over de vakantiereizen. Hij stelde zelf reizen samen en bouwde relaties op met hotels in Europa. Er werd gewerkt op basis van lijndienstvluchten. Charters waren er nog nauwelijks.

Marijke Vink omschrijft Illy als ‘zeer inventief’. ‘Op enig moment vond hij het nodig zelf een reisfolder te maken. Alles werd door hem in eigen beheer gemaakt. Een drukker om te hoek voerde het uit. Ook deed Hans de etalages.’ Inmiddels kwamen er steeds meer touroperators op de markt, zoals Centouri, FIT en Airtour. ‘Dat was eigenlijk niets voor Hans. Zijn kracht was het zelf ontwerpen van reizen.’

Later ontwikkelde Illy golfreizen, waarmee De Vries & Co specialist werd. De aanleiding voor het opzetten van dit specialisme was het feit dat het bedrijf een tweede directeur kreeg, A. C. Strumphler, die een fervent golfer was. ‘In die tijd wist Hans de Zwitserse reisorganisatie Kuoni over te halen de licentie voor het verkopen van hun reizen in Nederland aan De Vries & Co te gunnen’, zegt Vink.

Later specialiseerde Illy zich steeds meer in safari’s naar Afrika. ‘Met zijn bekende flair wist hij in die tijd bekende Nederlanders te strikken om hun naam aan zo’n groepsreis te verbinden, zoals Bertus Aafjes, Kick Stokhuizen en Annet Nieuwenhuizen. Het liep als een trein. Hans moest hiervoor zelf veel reizen, maar dat wilde hij ook graag.

‘Langzamerhand kwamen er aanvragen voor groepsreizen. In het begin safari’s, maar al gauw zakelijke groepsreizen. De eerste grote incentive was naar Monte Carlo, twee vliegtuigen gehuurd bij KLM. Dat was voor die tijd spectaculair’, zegt Vink, die Illy omschrijft als de grondlegger van de incentive-reis in Nederland. De Vries & Co werd begin jaren 80 overgenomen door Arke Reizen. Illy kreeg de leiding over het Amsterdamse kantoor. ‘Later werd dit GI Travel waarbij Hans de vestiging in Amsterdam bleef leiden’, zegt Vink.

‘Hans was super creatief, een zeer belezen man en had een duidelijk eigen mening. Het was een fijn mens met een enorme passie. Hij had een groot hart voor de zaak. Zelfs na zijn pensioen kreeg ik nog geregeld e-mails als ons blad Inventive uit was, omdat hij het ergens niet mee eens was of er meer over wilde weten. We gingen graag in discussie.’

De uitvaartplechtigheid is komende donderdag in besloten kring en vindt plaats in Bilthoven.

Deel dit artikel