Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Europese Unie publiceert lijst met 14 ‘veilige landen’

Na desastreus 2021 komt inkomend zakelijk toerisme langzaam op gang

Door: | september 30, 2021

In 2021 worden in Nederland nóg minder internationale bezoekers verwacht dan vorig jaar. Zakelijk vielen en vallen zware klappen. De inhaalrace is weliswaar begonnen met de eerste versoepelingen maar ‘we verwachten dat voornamelijk intercontinentale reizen en zakelijke reizen, met name de meetings en congressen, langzamer op gang komen’. 

Deze week maakte NBTC bekend dat Nederland dit jaar naar verwachting 5,4 miljoen internationale bezoekers verwelkomt. Dat is 26 procent minder dan vorig ‘coronajaar’ en 73 procent minder dan in 2019, het laatste ‘pre- coronajaar’. Nederlanders gaan er dit jaar vaker op uit in eigen land in vergelijking met vorig jaar, maar dit compenseert het dalende aantal internationale gasten en het verlies aan inkomsten niet. “De verwachte jaarcijfers schetsen een dramatischer beeld dan we eerder dit jaar hadden. Dit komt door de aanhoudende reisrestricties en beperkende maatregelen die al bijna het hele jaar gelden. Hierdoor zakt het toeristisch en zakelijk bezoek in Nederland dit jaar zelfs terug naar het niveau van begin jaren negentig. De sector verkeert nog steeds in zwaar weer en het belang van steun- en herstelmaatregelen blijft meer dan ooit van kracht,” vertelt Jos Vranken, algemeen directeur NBTC.

Aantallen en inkomsten internationaal bezoek dalen verder
Dit jaar ontvangt Nederland naar verwachting 5,4 miljoen internationale bezoekers, ruim een kwart minder dan vorig jaar. Jos Vranken: “Door het dalend bezoek krijgt Nederland een stuk minder inkomsten. Zo besteedden internationale dag- en verblijfsbezoekers in 2020 14,5 miljard euro ten opzichte van 34,7 miljard euro in 2019 (-58%). De bestedingen van het binnenlands dag- en verblijfstoerisme zijn gedaald van 46,6 miljard euro in 2019 naar 32,1 miljard euro in 2020 (-31%). Voor dit jaar verwachten we een nog sterkere daling van de totale toeristische bestedingen.”

Binnenlands toerisme op niveau van voor corona
Nederland verwacht dit jaar 26 miljoen bezoekers uit eigen land te verwelkomen, een stijging van bijna 30 procent ten opzichte van 2020. Jos Vranken: “Een verklaring hiervoor is een populaire meivakantie waarin veel Nederlanders eropuit trokken in eigen land. Daarnaast boekten meer Nederlanders een zomervakantie in eigen land door de strenge reisrestricties die half juli opnieuw werden aangekondigd.”

Pas in 2024 volledig herstel verwacht
In 2022 verwacht NBTC meer internationale bezoekers te verwelkomen dan dit jaar. Het binnenlandse verblijfstoerisme zal komend jaar nagenoeg op hetzelfde niveau blijven. “We kunnen vermoedelijk pas in 2024 spreken van volledig herstel. Vakanties zullen op korte termijn weer op gang komen, maar we verwachten dat voornamelijk intercontinentale reizen en zakelijke reizen, met name de meetings en congressen, langzamer op gang komen. Duurzaam herstel en ontwikkeling is niet vanzelfsprekend, maar van groot belang in het licht van de waardevolle bijdrage van de Nederlandse gastvrijheidssector aan onze welvaart én welzijn,” aldus Jos Vranken.

 

Deel dit artikel