Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Nederland doet het goed op ICCA lijst

Door: | mei 14, 2019

Nederland als geheel staat negende op de jaarlijkse ICCA lijst. Amsterdam is gestegen op de beroemde lijst.  De hoofdstad ontving in 2018 meer kennis- en wetenschapscongressen en stijgt naar de 13e positie op de internationale ICCA-ranglijs. Ook Rotterdam en Maastricht doen het goed. De Limburgse stad gaat zelfs drie plekken omhoog.

Nederland is als land een plaats gestegen op de jaarlijkse ranglijst van The International Congress and Convention Association (ICCA). Met 355 congressen in 2018 is Nederland gestegen naar de negende plaats. “We zijn er trots op dat we een plek zijn gestegen. Het is goed te zien dat Nederland wereldwijd wordt erkend als populaire bestemming voor zowel zakelijke bijeenkomsten als congressen,” aldus Eric Bakermans, Director Meetings, Conventions & Events van NBTC Holland Marketing.

ICCA – de internationale belangenorganisatie voor congressen & conferenties – maakte de ranglijst bekend van de steden die belangrijke specialistische congressen ontvangen. Amsterdam klimt van de 16e naar de 13e positie. De ranking geeft inzicht in het aantal congressen en conferenties dat plaatsvindt in de deelnemende steden.

De lijst geldt als een belangrijke graadmeter omdat het gaat om zeer specialistische bijeenkomsten waar de stad economisch van profiteert. Bovendien levert het een waardevolle uitwisseling van kennis, expertise en netwerkcontacten op. Het gaat om congressen met een hoog aanzien – zoals bijvoorbeeld het AIDS2018 dat in Amsterdam plaatsvond – die daarmee positief bijdragen aan de reputatie van de organiserende stad.Veel impact en aanzienICCA richt zich op de niet-commerciële congressen & conferenties georganiseerd door belangenorganisaties en associaties. Het gaat om meerdaagse internationale specialistische congressen van associaties met minimaal 50 deelnemers en op reguliere basis georganiseerd. Bijeenkomsten zoals AIDS2018 en het aankomende European Society of Cardiology Congress dat Amsterdam in 2020 zal hosten. Dit type conferenties maakt van het totaal aantal congressen dat plaatsvindt in Amsterdam, slechts een klein onderdeel uit, maar wel een gezichtsbepalende.De congressen worden zeer goed bezocht door zakelijke bezoekers uit de hele wereld. Amsterdam profiteert niet alleen economisch van deze zakelijke bijeenkomsten.

De congressen ondersteunen vooral de ambitie van Amsterdam zich te profileren als stad die zich richt op innovatie, life science, health care en kunstmatige intelligentie. En de spin-off is groot. Er worden duurzame contacten gelegd tussen kennis- en belangenorganisaties, bedrijfsleven, zorginstellingen, ziekenhuizen en opleidingen.‘Een mooie stijging op de wereldranglijst. Maar we zijn er nog niet. Als Metropool Amsterdam moeten we ons actief blijven richten op dit type congressen en conferenties. Omdat het belangrijk is voor de uitwisseling van kennis en de verbinding tussen lokale, landelijke en internationale spelers. Samen met de Gemeente Amsterdam heeft onze organisatie focus op het aantrekken van deze specialistische bijeenkomsten. Dat zijn lange termijn trajecten waar de bundeling van krachten en samenwerking met de sector belangrijk is’, aldus Geerte Udo, directeur amsterdam&partners. Belang ICCA-congressenAmsterdam was in 2018 gastlocatie voor 124 congressen met een ICCA-label. De meest in het oog springende conferentie was wellicht AIDS2018 waar meer dan 16.000 bezoekers aan deelnamen. Andere voorbeelden waren de ISSTA 2018 – een conferentie gericht op software testing en analysis, the International Forum on Quality & Safety in Health Care, het IFP World Congress of Psychotherapy, the International Financial Law Conference en the IMMA – the European News Media Conference. Amsterdam is goed toegerust op de organisatie van deze prestigieuze zakelijke bijeenkomsten. Zowel als het gaat om vergaderlocaties, congreszalen en overnachtingsmogelijkheden, alsook qua logistiek en openbaar vervoer. Bovendien is Amsterdam met meer dan 325 directe vluchten op Schiphol uitstekend bereikbaar. De ICCA ranking 2018 werd vandaag door de organisatie zelf bekend gemaakt. De resultaten zijn te raadplegen op iccaworld.org

Deel dit artikel