Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Peiling GBTA: coronavirus kost zakenreisbranche miljarden

Door: | februari 28, 2020

Het coronavirus kan de hele wereldwijde zakenreisindustrie bedreigen. Volgens een nieuwe bliksempeiling die vandaag door de Global Business Travel Association (GBTA) is gepubliceerd, kan het virus de industrie $ 46 miljard per maand kosten. Dat vertaalt zich in $ 559,7 miljard per jaar, of 37% van de totale verwachte 2020-uitgaven van de industrie in 2020.

GBTA-leden sturen hun werknemers routinematig naar vergaderingen en evenementen over de hele wereld, met als belangrijkste bestemmingen Noord-Amerika, Europa, China en de regio Azië-Pacific. Om de effecten van het coronavirus op deze reis te begrijpen, heeft GBTA op 25 februari 2020 een peiling gehouden naar zijn wereldwijde lidmaatschap. Het ontving reacties van 401 bedrijven. Bekijk hier de volledige enquêteresultaten.

De belangrijkste bevindingen van de enquête zijn:

Het coronavirus heeft een aanzienlijke invloed op zakelijke meetings en evenementen. Bijna tweederde (65%) van de GBTA-bedrijven meldt dat ze minstens een “paar” vergaderingen of evenementen hebben geannuleerd. Bijna een vijfde van de respondenten (18%) meldt dat “veel” evenementen zijn geannuleerd, en een vierde (25%) heeft “sommige” vergaderingen / evenementen geannuleerd.

Leden stellen ook vergaderingen en evenementen uit vanwege het coronavirus. Tweederde (66%) van de respondenten heeft ten minste een paar vergaderingen of evenementen uitgesteld, en bijna een vijfde (17%) geeft aan dat “veel” evenementen zijn uitgesteld. Een veel kleiner percentage van de respondenten meldt dat ze hun evenementen hebben verplaatst naar nieuwe locaties vanwege het virus.

Er is grote onzekerheid over de duur van deze verstoringen. Van de respondenten wier bedrijven zakelijke reizen hebben geannuleerd of opgeschort vanwege het coronavirus, is 54% niet zeker wanneer ze verwachten dat de reis zal worden hervat. Ongeveer een derde (31%) verwacht dat de reis in de komende drie maanden zal worden hervat, maar 14% verwacht dat de vertragingen tot zes maanden zullen duren.
Deze annuleringen en uitstel hebben een negatieve invloed op de inkomsten van GBTA-aangesloten bedrijven. Een meerderheid van de leveranciersbedrijven van GBTA meldt dat het coronavirus een “significante” (24%) of “matige” (31%) impact heeft op de inkomsten van hun bedrijf, met luchtvaartmaatschappijen en horecaproviders als de meest getroffen. Slechts 14% van de respondenten meldt dat het virus geen invloed heeft gehad op hun inkomsten.

Het virus heeft grote invloed gehad op zakenreizen naar Azië. Van de respondenten geeft 95% aan dat hun bedrijven “meeste” of “alle” zakenreizen naar China hebben geannuleerd of opgeschort. Een meerderheid van de respondenten heeft vergelijkbare stappen gezet voor evenementen in Hong Kong (73%) en Taiwan (54%), en een aanzienlijk aantal bedrijven (45%) heeft ook reizen naar en vergaderingen in andere Aziatische Pacific-landen (bijv. , Japan, Zuid-Korea en Maleisië).

Bijna een vierde (23%) van de respondenten meldt dat hun bedrijf ten minste enkele reizen naar Europese landen (bijvoorbeeld Italië, Duitsland en Frankrijk) heeft geannuleerd of opgeschort. Slechts 8% geeft aan dat ze de meeste of alle Europese reizen hebben geannuleerd of opgeschort.

Het coronavirus zorgt ervoor dat veel GBTA-aangesloten bedrijven hun reisbeleid wijzigen. Volledig 43% van de respondenten meldt dat hun bedrijf nieuwe goedkeuringsprocedures voor reizen heeft ingesteld en 51% zegt dat ze hun reisveiligheids- en beveiligingsfuncties voor hun reizigers hebben aangepast.

Deel dit artikel